Brunede kartofler

Tyvstjålet fra Lars Sonne Hansen!

  • 1 kg små runde kartofler
  • 1 dl sukker
  • ½dl  vand
  • 30 g smør

Kog kartoflerne møre i letsaltet vand. De er møre, når de slipper en kødnål eller spids kniv.

Hæld vandet fra, og hæld straks koldt vand over.

Pil dem, mens de er varme, og stil dem koldt. De skal være helt gennemkolde.

Rør sukkeret ud i vand, og kom det på en varm pande af stål eller støbejern.

Undgå alle former for slip-let belægning.

Kog vandet væk for jævn varme (f.eks. trin 6 ud af 10). Sving evt. panden let. Metoden sikrer, at sukkeret smelter mere jævnt og man ikke risikerer, at noget af sukkeret brænder på undervejs.

Der er ingen grund til at bruge redskaber. Vælger man redskab skal det være af stål. På træ eller plastik vil karamellen sætte sig fast. Når vandet er kogt væk, og karamellen har den ønskede farve, kommes smør i. Det skummer. Når skummet er væk, tilsættes de kolde kartofler. De skal være kolde – ellers har de tendens til at gå i opløsning med karamellen.

Det er underordnet, om kartoflerne er tørre eller fugtige. Sving kartoflerne i panden, til de er gennemvarme (test det ved at stikke en kødnål ind i midten, og mærke på den efterfølgende), og karamellen svøber sig smukt om kartoflerne. Det tager 10-12 minutter.

Server dem strak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*