Kategoriarkiv: Morgenmad

Råsyltede rabarber

  • 450 g rabarber
  • 3 dl vand
  • 150 g sukker
  • Evt. vanille eller ingefær

Sprøde syrligt-søde rabarber – guf!

Snit rabarber fint – 2-3 mm. Kog en sukkerlage. Hæld sukkerlagen over rabarberne. Lad det trække en times tid ved stuetemperatur. Opbevar på køl.

Spises i yoghurt med müsli eller som pift i koldskål.

Verdens bedste og nemmeste brød

Verdens bedste brød, (http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekopskrifter/ECE1310446/jims-laheys-perfekte-broed/) bliver endnu bedre hvis man bruger Camilla Plums dej til youghurtbrød.

  • 6 dl lunkent vand (2 dl kogt i mikroovn+4 dl koldt)
  • 2 dl youghurt
  • 5 g gær
  • 1 kg mel
  • 2 spsk. salt
  • Evt 200 g birkes

Gær røres ud i en skefuld vand og blandes med resten af vandet og youghurt. Melen blandes i. Det behøver ikke være perfekt blandet – og dejen er alt for våd til at ælte – men det skal den heller ikke.

Hæver 12-18 timer, hvorefter birkes (eller andet fyld) kan blandes i. Hvis du blander fyld i skal dejen efterhæve 30 min, og det giver også et pænere brød med efterhævning, selv om du ikke kommer fyld i.

Ovnen forvarmes til 250°C med en gryde eller form – det er vigtigt at der kan komme tæt låg på, og det er godt hvis den ikke er for tynd, så den kan holde på varmen.  Formen skal være gennemvarm.

Hæld dejen over i formen og læg låg på, eller dæk tæt med alufolie for at holde på dampen så brødet for en lækker skorpe.

Bages 30 min ved 250°C.

Låget tages af – bages 15 min ved 225°C.

Kan evt. tages ud af formen og efterbages 5 min.

Knasemysli

Det er ikke en almindelig mysli, men en af dem, der knaser. Knasemidlet er som altid sukker i en eller anden form, hvad der gør det til en superdejlig søndagsmorgenting og stadig mindre sød end en købemyslikrunch. Jeg har brugt pekmez, som er en tyk, skøn sursød sirup af indkogt druemost, og det kan købes i de fleste indvandrerbutikker. Men en god aromatisk honning kan også gøre det. Her skal man bruge mindre, for honning er sødere end pekmez.De øvrige ingredienser kan købes økologisk hos enhver helsekostbutik.Både havregryn og de forskellige frø og kerner giver værdifulde fedtstoffer også til at holde huden smuk i kulden.

  • 200 g grove havregryn
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g græskarkerner
  • 50 g nødder eller mandler
  • 100 g pekmez
  • 2 dl ufiltreret æblesaft

    Smelt pekmez i æblesaften, og rør det i alle de tørre ingredienser.

    Bred ud på en bradepande, og rist ved 130 grader, til alt er tørt og sprødt.

    Det tager cirka en halv time, undervejs tager man det ud og nulrer større klumper ud med en ske.

    Når det er ristet, uden at være branket, køler man det af. Det bliver mere sprødt, når det er kølet af. Hvis myslien stadig er lidt for blød, giver man det bare en omgang mere i ovnen.

    Når det er færdigt, skal det i en lufttæt dåse.
    Camilla Plum i Politiken