Kategoriarkiv: Ikke kategoriseret

Granfromage

Sakset fra https://copenhagenfood.dk/mad-med-gran/

GRANFROMAGE

  • 6 blade husblas
  • 1 dl vand
  • 150 g sukker
  • 400 g græsk yoghurt
  • Saften fra en lime
  • ½ dl lage fra sødtsyltede granskud
  • 20 g sødtsyltede granskud
  • 2 dl piskefløde

KARAMELLISERET NØDDEBUND

  • 50 g hasselnødder
  • 50 g smør
  • 50 g flormelis
  • 1 spsk piskefløde
  • 1 tsk gransirup
  • ½ spsk hvedemel

Sæt husblassen i blød i en stor skål med koldt vand. Kom vand og sukker i en gryde, og opvarm det ved lav varme, til sukkeret er smeltet. Lad det køle lidt af.

Bland yoghurten i en skål med limesaften og lagen. Hak skuddene fint, og tilsæt dem. Rør det hele godt rundt. Tag husblassen op, og klem lidt af vandet af. Kom den ned i gryden til sukkervandet, og smelt den ved lav varme. Tag gryden af blusset.

Når blandingen er håndvarm, piskes den i yoghurtmassen i en tynd stråle. Stil den i køleskabet i en halv til en hel time. Når fromagen begynder at stivne, pisker du fløden til en let flødeskum, der vendes i.

Anret fromagen i en serveringsskål, og stil den tilbage på køl, til den er stivnet.

OG

Nødderne ristes og hakkes fint. Smelt smørret. Tag gryden af blusset, og tilsæt flormelis under omrøring. Tilsæt fløde, sirup og mel og til sidst de hakkede nødder.

TIL SIDST

Rør blandingen godt sammen. Sæt klatter med god afstand på bagepladen med en ske. Bag ved 200 grader 4-6 minutter. Lad dem køle af, og bræk dem i store stykker. Server til granfromage.

Mad fra naturen

Sakset fra http://mind4nature.dk/opskrifter-fra-spis-mad-med-gran-11-maj-2014-i-mindfulnesshaven/

Mælkebøttesaft (fra bogen Naturens spisekammer af Anette Eckmann)

100 mælkebøtte hoveder(Kun kronbladene/det gule)

1 ½ l vand

Koges i 15 min og stødes derefter efter smag med citronsaft og sukker.

Speltotto med graneddike(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)

Til 4 per.

2dl perlespelt

300g blandede svampe

1 stort løg

3fed hvidløg

Olivenolie

50g smør

Ca. 4 spsk.graneddike

4 dl.grønsagsboullion

50g parmesan

Salt/peber

1/fennikel

Granskud til garniture

Kog spelten i rigeligt letsaltet vand efter anvisning på posen/pakken.

Perlerne må godt have lidt bid, de skal nok koge færdig sammen med retten.

Sauter imens finthakket løg og hvidløg i lidt olivenolie, ved lav varme sammen med salt/peber. Rens og snit svampene fint. Skru op for blusset og kom svampene ned til løgene sammen med smørret. Lad det svitse til det har taget lidt farve. Tilsæt eddiken. Kom spelt kernerne ned til løg og svampene. Tilsæt boullionen lidt efter lidt og lad retten samle sig mellem hver portion. Kom til sidst den fintsnittede fennikel og fintreven parmesan i retten. Gem lidt fennikel til garniture. Smag til med eddike, salt, peber. Pynt med hakket fennikel og granskud.

Salat med granskud(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)

1 salathoved

3 små æbler

1dl hasselnødder

½ dl granskud

2 spsk. Gransirup

1 spsk. æblecidereddike

Skyld salaten og granskuddene og dup der tørre.

Hak skuddene groft. Rist hasselnødderne på en tør pande. Skær æblerne i både og fjern kernehus. Varm eddike og sirup på en pande, tilsæt æblebådene og lad simre i 5 min. Hæld æble eddike blandingen i en salatskål og køl af. Bland salat og granskud i og vend til sidst de grofthakkede nødder i.

Brændnældebrød(fra bogen Naturens spisekammer af Anette Eckmann)

½ liter vand

25 g gær røres rundt

Der tilsættes

½ dl olivenolie

1 tsk. rørsukker

1 dl hakkede sorte oliven

½ l brændenælder, der har været overhældt med kogen vand og taget op og presset for vand og hakket.

1 dl solsikkekerner

150 g rugmel(jeg brugte grahamsmel)

Ca. 450g hvedemel.

Dejen skal være lidt klistret men ikke flydende.

Stilles til hævning 1-2 timer.

Puttes i to kageforme og hæver igen i en halv time.

Pensles og kan pyntes med brændenælde blade. der også pensles.

Bag ved 200 grader i cirka 40 min.

Yoghurt med gransirup

Gransirup(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)

6 dl friske granskud

4 dl vand

4 dl sukker

Skuddene og vand puttes i en gryde og koger i 15 min. Stilles til afkøling og trækker natten over uden låg.

Næste dag sies granskuddene fra og sukker tilsættes. Koger stille ind til sirup.

Hælde på flaske og opbevares køligt og mørkt.

Graneddike(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)

3 dl friske skud

4 dl lagereddike.

Skyl skuddene og dup dem tørre. Puttes i flaske med eddiken. Står solrigt sted og trækker 5 dage til 3 uger. Sies og hældes på flaske, med et par enkelte skud for syn skyld.

Appelsin-likør

  • Skræl af 4 appelsiner
  • ½ flaske armagnac/cognac/brandy
  • 1/4 vanillestang
  • ½ dl sukker
  • 1 nellike

Skræl appelsinerne meget tyndt så mindst muligt bitter hvid skræl kommer med. Skrab dem evt. for at fjerne det sidste. Kom alt undtagen nelliken i et syltetøjsglas, og skvulp glasset til sukkeret er opløst. Lad det stå 4 uger. Tilsæt nelliken og lad det trække et døgn mere.

Sigt skræller og krydderurter fra og hæld på flaske.

Kan bruges som Grand Marnier, 1:1 med cognac, 1:5 med champagne, i chokolade-mousse, på pandekager med is og på mange andre lækre måder.

Kylling i te

  • 600 g kyllingebryst
  • 1 citron
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 kopper te (gerne en ren, ceylon eller indisk, f.eks. gunpowder eller darjeeling)
  • 3 spsk. fint malet te
  • 1 tsk salt
  • Peber
  • 1 dl piskefløde
  • 250 g hk. frisk grønkål (eller spinat eller bladbede)

Bryg 1 kop stærk te (2 dl vand og 1 spsk. te, trækker 6 min). Lad teen køle ned. Skræl citronskallen med en kartoffelskræller og gem skallen. Skær løg og hvidløg forholdsvis fint. Læg kyllingebryst, løg, hvidløg, citronskal, te, salt og peber i en frysepose og bind knude på. Lad det trække på køl 6-24 timer.

Klip posen op. Pres saften af citronen. Bryg endnu en kop stærk te. Steg kyllingebryster i smør, tilsæt løg og hvidløg og steg til det klares. Tilsæt te og citronsaft og lad det braisere 20 min i en sauterpande, mens kyllingebrysterne vendes flere gange. Start gerne for fuld kraft, for at koge saucen noget ind, og skru siden ned og læg låg på.

Tag kyllingebrysterne op, tilsæt fløde, kog saucen igennem, tilsæt fint malet te og jævn evt. Tilsæt grønkål, og kog igennem 2 min mens du skærer kyllingebryster i skiver. Anret kød og sauce i et fad eller en sauterpande.

Serveres med ris – evt. kogt i te.

(Inspiration fra Katrine Klinken)

Sauce hollandaise

  • 150 g smør
  • 2 æggeblommer
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 2 spsk. vand
  • Salt, peber

Kom æggeblommer, eddike og vand i en gryde, og varm forsigtigt op under piskning, til blandingen begynder at trække spor i bunden af gryden. Pisk det smeltede, (evt.klarede) smør i lidt efter lidt, så det ikke skiller, til du har en tyk sauce. Smag til med salt og peber. Hold saucen lun.

Damn, den skilte; havde nok varmet for hårdt. Det kostede en ekstra æggeblomme og lidt mere smør, og så kunne jeg piske den skilte sauce i og få en fin sauce.

Brændte mandler

  • 250 g mandler (med skal)
  • 250 g (2 3/4 dl) Sukker
  • 3/4 dl vand

Kom mandler, sukker og vand i en kasserolle, og sæt det på høj varme, indtil vandet koger, og massen begynder at boble. Rør ofte rundt med en gaffel.
Skru ned for varmen, til vandet er fordampet helt, og sukkeret er krystalliseret igen.
Sukkeret skal smelte, men kun delvist, så det lægger sig i klumper om mandlerne.
Hæld mandlerne ud på et stykke smørrebrødspapir eller en silikonemåtte, og skil dem ad med en gaffel.

Kilde: Brændte mandler – Opskrifter

Hjemmelavet mayonnaise på 1 minut! (idiotsikker opskrift!)

1 GLAS

  • 1 æg
  • 2 dl olivenolie (eller din foretrukne mayo-olie)
  • 1 tsk sennep
  • 2-3 tsk hvidvinseddike
  • lidt salt

SÅDAN

1. Find din stavblender og tilhørende blenderglas frem.
2. Mål olien af. Slå ægget ud i stavblenderglasset og hæld resten ingredienserne heri. Ja, ned til ægget. Allesammen på én gang. Glem alt det, du har lært med at hælde olien i i en tynd stråle, imens du pisker. I med det hele på én gang!

3. Sæt din stavblender ned i blenderglasset, så den rører bunden. Tænd og blend nu, imens du holder stavblenderen stille nede ved bunden. Efter ganske kort tid vil du se, at mayoen begynder at blive tyk. Nu kan du køre blenderen lidt op og ned, så du får god, tyk konsistens.

4. Det var det! Bortset fra, at du selvfølgelig smager den til og justere lidt, så den passer til dine smagsløg. Hæld den herefter på glas og opbevar den i køleskab i en uges tid.

Kilde: Hjemmelavet mayonnaise på 1 minut! (idiotsikker opskrift!)